Založ si blog

Ako vnímam Memorandum ? ??

 

10. mája 2013 som za neformálnu skupinu ľudí spája(ť_je )umenie podpísal s pánom primátorom Petrom Gogolom Memorandum o spolupráci pri riešení problematiky banskobystrického Amfiteátra. Mesto Banská Bystrica v ňom vyhlasuje, že do 1.9.2013 nebude vyvíjať aktivity smerujúce k rozhodovaniu s nakladaním nehnuteľného majetku – banskobystrického Amfiteátra. Naša neformálna skupina sa zaväzuje, že spracuje a predloží návrh na ďalšie využitie Amfiteátra v oblasti najmä kultúrnej, osvetovej, spoločenskej, vzdelávacej a pod., na jeho možnú rekonštrukciu s finančným krytím a na potencionálneho záujemcu o prenájom, ktorý bude ochotný a schopný Amfiteáter využiť a zrekonštruovať na vlastné náklady (memorandum v plnej podobe tu).

Memorandum vnímam ako signál, určitú formu spätnej väzby zo strany Mesta, ktorú ako neformálna skupina dostávame po vyše troch rokoch nášho záujmu o Amfiteáter (podujatia, komunikácia s mestom, podpisy pre občiansku výzvu). Dostali sme teda, do nejakej miery, priestor i dôveru, prísť s niečim konkrétnym, čo bolo doteraz aj naším hlavným cieľom. Náš záujem verejne hovoriť o amfiteátri tak teraz prerástol do samotnej snahy Amfiteáter sfunkčniť, a tým sa náš cieľ posúva ďalej – získať Amfiteáter do symbolického prenájmu.

Som presvedčený, že zachovanie Amfiteátra má čo priniesť Banskej Bystrici i jej okoliu. V prvom rade dostupný vonkajší mestský kultúrny priestor pre 5000 ľudí v sezóne od mája do októbra, čo súvisí s rozvojom cestovného ruchu, a tak i lepšou ekonomickou situáciou v meste – jasným príkladom je úspech amfiteátrov nielen v krajských mestách po celom Slovensku. V druhom rade zachovanie a obnovenie kultúrneho dedičstva i symbolu mesta, a čas na prehodnotenie a prípravu dlhodobej investície do areálu i v podobe krytého celoročného multikultúrneho stánku.

Som ostro proti odpredaju Amfiteátra na iné ako jeho kultúrne využitie. Mestu síce chýba celoročne využiteľný kultúrny stánok, ale odpredaj ďalšieho mestského majetku nie je riešením. Často uvádzané možné odkúpenie, v minulosti mestského, kina Urpín by neposkytlo kultúrny priestor s požadovanými parametrami a pri uvažovaní o výstavbe nového kultúrneho stánku by prostriedky získané z odpredaja Amfiteátra mohli byť použité opäť len na kúpu pozemku – a nie je aj dnešný areál Amfiteátra pozemkom?

Osobne vidím budúcnosť Amfiteátra nasledovne. V prvej fáze – najbližších pár rokov – by sa mal areál Amfiteátra dostať pomocou základných úprav a minimálnych investícií do bezpečného stavu. Tu vnímam hlavnú úlohu našej neformálnej skupiny, ktorá by tieto práce uskutočnila pomocou prostriedkov získaných z grantov, vstupného na Amfiteátri i príp. darcov. Z tohto dôvodu zakladáme v súčasnosti aj právny subjekt, ktorý bude potencionálnym záujemcom o prenájom Amfiteátra, čo požaduje Memorandum.

Chcem tiež zdôrazniť, že Amfiteáter v prvej fáze vnímam ako otvorený kultúrny stánok so širokým využitím – to znamená prístupný priestor pre organizátorov, ktorí by sezónny program naplnili rôznorodým spôsobom. Nech tam nadšenci premietajú Majstrovstvá v hokeji, nech je tam mestský program cez Dni mesta alebo Radvanský jarmok, nech tam majú bystrické i iné divadlá svoje premiery, nech sa tam koná Majáles i ďalšie koncerty a festivaly. Takéto väčšie podujatia by potom mohli povypĺňať menšie iniciatívy napr. v podobe filmového klubu, výstav prác bystrickej Akadémie umení atď.

Druhá fáza predstavuje víziu Amfiteátra do budúcna. Tu už vidím priestor pre väčšie granty ako napr. eurofondy či Nórske granty a možnosť vybudovania celoročného multikultúrneho stánku v areáli aj s prípadným čiastočným zachovaním vonakajšieho Amfiteátra vo svahu.

Samotné Mesto, jeho kultúrna koncepcia a obnovená prevádzka na Amfiteátri by v najbližších rokoch, podľa mňa, mali ukázať smerovanie tohto priestranstva pre následujúce desaťročia. Ak však Mesto dnes Amfiteáter predá na iné ako kultúrne využitie, urobí tak ďalšiu zásadnú chybu.

Juraj Havlík

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1306x
Priemerná čítanosť článkov: 1306x

Autor blogu

Kategórie

Archív